DJEČIJA I PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

1/1

Dječija stomatologija se može definisati kao cjelokupna stomatologija primjenjena na djeci, u uzrastu od rođenja pa do navršene 15. odnosno 18. godine života. Osnovni zadatak ove grane stomatologije jeste prevencija i očuvanje zdravlja usta i zuba u najranijem periodu života djeteta, kao i liječenje nastalih patoloških promjena.

Zbog činjenica da su zubi naših najmlađih napadnuti karijesom ranog djetinjstva, što dovodi do narušavanja zdravlja potrebno je temeljno pristupanje doktora stomatologije kroz niz individualnih mjera koje se sastoje u balansiranju ishrane, poboljšanju oralne higijene,  profesionalnoj promjeni fluorida kao i sredstava za remineralizaciju, kako bi se mogli očekivati  rezultati u smislu očuvanja zdravlja usta i zuba.

Dječija stomatologija tretira pacijente u različitim fazama fizičkog, mentalnog i emocionalnog razvitka, zato je bitno da prve kontakte ostvarimo već u prvoj godini života kada počinjemo raditi na povjerenju što je osnovni preduslov za uspjeh u stomatološkim zahvatima kod djece.

Rana pojava karijesa na zubima u bočnoj regiji, zbog karakteristične morfologije griznih površina, se može spriječiti ZALIVANJEM FISURA,odnosno pečaćenjem. To je jedna od najefikasnijih metoda u prevenciji karijesa uz redovne kontrole koje se obavljaju u periodu 6 do

12 mjeseci.