ESTETSKA STOMATOLOGIJA

1/1

Popravka i plombiranje zuba savremenim estetskim materijalima

 

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba spada u estetske stomatološke tretmane kojim se postojeća boja zuba mijenja u par nijansi svjetliju boju. Idealan je za pacijent koji imaju prirodne i zdrave zube.

Razlikujemo ordinacijsko izbjeljivanje i kućno izbjeljivanje.

 

U našoj ordinaciji se za izbjeljivanje zuba koristi Opalescence Boost gel, američke firme Ultradent. Tehnika korišćenja gela je jako jednostavna i uključuje nanošenje gela na zube 2x20 minuta, za to vrijeme pacijent opušteno odmara na stomatološkoj stolici. Ono što je bitno napomenuti da je ova tehnika u većini slučajeva bezbolna i ne šteti zubima.

 

Rezultat je vidljiv odmah nakon izbjeljivanja, međutim taj efekat se pojačava i u narednim danima, pošto efekat gela u zubima nastavlja da djeluje, samo u manjoj količini.

 

Potrebno je da pacijent ima realna očekivanja i da ne nasjeda na marketinške trikove, jer zubi nakon ovakvog tretmana sigurno neće biti holivudsko bijeli. Zubi imaju određeni nivo do kog se mogu izbijeliti, ukoliko je potrebno može se uraditi još jedna seansa u narednih nekoliko dana ili nastaviti sa kućnim izbjeljivanjem.

 

Kućno izbjeljivanje podrazumijeva nošenje individualno napravljenih udlaga u koje se nanosi gel koje pacijent nosi nekoliko sati u toku dana. Taj gel može biti različite koncentracije i od toga zavisi dužina nošenja udlaga u toku dana. Ova metoda je sporija, ali i manje invazivna, jer je koncentracija gela dosta manja. Rezultati se već mogu vidjeti nakon par dana.

 

Ovakav način izbjeljivanja ne oštećuje zube, a ono što daje dodatnu prednost ovom gelu je da on sadrži sastojke koji jačaju gleđ i usporavaju nastanak karijesa. Zubi mogu pokazati mali ili skoro nikakav stepen preosjetljivosti u narednim danima nakon izbjeljivanja.

 

Jako je bitno da se nakon izbjeljivanja pacijent pridržava uputa koje mu stomatolog predloži. Prvih pola sata pacijent ne bi trebao da konzumira nikakvu hranu i piće. Tokom prva 24h bi trebao da izbjegava upotrebu obojenih napitaka, kao što je kafa, čaj, crno vino, coca-cola, te cigareta.

Takođe bilo bi poželjno generalno smanjiti unos ovih namirnica, kao i ne koristiti obojene vodice za ispiranje usta i kaladonte koji imaju granule u boji.

 

Dužina trajanja izbjeljenih zuba je individualna i zavisi od navika. Redovno uklanjanje tvrdih i mekih naslaga, te upotreba air flow metode, te sa promjenom navika, dobijena boja može dugo da traje.

 

Izbjeljivanje zuba se ne preporučuje provoditi kod trudnica i dojilja i ovo su samo mjere opreza.

Kompozitne plombe

Stomatologija u svakom segmentu napreduje iz dana u dan. Tako je i u restaurativnoj stomatologiji, gdje imamo veliki napredak na polju estetskih materijala.  Danas u praksi imamo veliki izbor kompozitnih plombi, odnosno 'bijelih plombi'.  Raznolika paleta nijansi i boja tih plombi omogućava za svakog pacijenta mogućnost pronalaska odgovarajuće boje, koja će se prirodno uklopiti u okruženje. Bijele plombe se koriste i za prednje i za bočne zube i podrazumijevaju uklanjanje samo onoliko zuba koliko je zahvaćeno karijesom.