ESTETIKA LICA

botox 01.jpg

BOTOX

Vistabel je proizvod američke farmaceutske firme Allergan, jedini u BiH registrovan za upotrebu od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva i kao takav jedini botox preparat koji koristimo u našem radu sa pacijentima.

Šta se sve može postići Botoxom-Vistabelom?

 • uklanja neželjene bore smijalice

 • uklanja neželjene bore mrštilice

 • suptilno može podići obrve i kapke

 • uklanja izgled ljutnje i umora

 

Najčešće se primjenjuje za uklanjanje:

 • horizontalnih bora na čelu

 • vertikalnih bora na čelu (tzv. bore mrštilice)

 • sitnih bora s vanjske strane očiju (tzv. bore smijalice)

U slučaju kada su bore poprilično izražene i duboke, a koža obješena, Vistabel terapija bora lica neće ih u potpunosti izbrisati. U ovakvim slučajevima potrebna je kombinacija Vistabela i hijaluronskih dermalnih filera.

hijaluron.jpg

HIJALURONSKI FILERI

Hijaluronski fileri predstavljaju hijaluronsku kiselinu u obliku gela. Hijaluronska kiselina je sastojak svakog organizma, i preko 50% hijaluronske kiseline svakog organizma se nalazi u koži. Snažno vezivanje vode je jedna od odlika hijaluronske kiseline, pa se osim za filere koristi i kao sredstvo koje je neizbježan dio kvalitetne kreme za lice. Hijaluronski fileri se mogu injektirati u svim regijama lica, a osim lica svoje mjesto mogu pronaći i u tretiranju regija na vratu, dekolteu ili šakama.

primjena

Možemo slobodno reći da hijaluronski fileri pronalaze svoju primjenu na više mjesta u praksi. Ovdje ćemo nešto više reći o primjeni hijaluronskih filera u tretmanima popunjavanja bora, podmlađivanja lica, kao i povećanja i korekcije usana.

02 piling.jpg

HEMIJSKI PILING

U ZU Implantoden, hemijski piling koristimo kao poseban tretman, ali i kao pripremu ili nadopunu drugim tretmanima. Koristimo SKIN TECH pilinge čija je formulacija bazirana na poštovanju fizioloških karakteristika kože.

SKIN TECH-ov Easy PHYTIC Solution sadrži sledeće AHA kiseline:

• Glycolic + Lactic + Mandelic + Phytic acids (60% pure acids)

Prilikom njegove upotrebe:

• Nema deskvamacije

• Nema pripreme prije pilinga • ,,Lunch time peeling, (može se uraditi u toku pauze za ručak)

• Nema ograničenja u fototipu i godinama

Indikacije: Fotoaging (fotooštećenja kože lica i vrata), adolescentne akne, suva koža, epidermalna melazma.

Cilj tretmana je skidanje određenog broja slojeva kože, čime se želi potaknuti prirodna obnova kolagena i elastina u koži te postići čišća i zdravija koža.

Hemijski piling je medicinska procedura pri kojoj se na kožu nanosi odabrana kemikalija( glikolna, mandelična ili druga vrsta organske kiseline), a s ciljem poboljšanja stanja kože.

Nakon pilinga dolazi do obnavljanja epidermisa i poboljšanja arhitekture dermisa zbog povećane biosinteze kolagena i hijaluronske kiseline, dakle dolazi do remodeliranja kože.

Učinak hemijskog pilinga ovisi o tome koja je dubina pilinga postignuta, a koja ovisi o odabiru kiseline u skladu s indikacijama koje se želi liječiti.

Hemijski piling se, ovisno o tipu kože, indikaciji i odabranoj vrsti pilinga, najčešće provodi u 4-6 tretmana u razmaku od 7 - 14 dana.

dermapen 03.jpg

DERMAPEN TRETMANI

Dermapen tretman mikroiglicama vrlo je efikasna nehirurška metoda za uklanjanje bora i ožiljaka, potpuno bez kontraindikacija i bilo kakvih komplikacija.

Radi se o proizvodu osmišljenom za pomlađivanje lica prirodnim putem tako da potiče kožu na obnavljanje i pritom ublažava bore i ožiljke te postiže zatezanje i pomlađivanje kože.

Dermapen sadrži 12 mikroiglica za jednokratnu upotrebu s jedinstvenom oprugom koja automatiziranim pokretima vibrira te tako ostvaruje kontroliraniji rezultat.

Budući da kolagenim vlaknima i kapilarama treba vremena da se formiraju, potrebno je imati strpljenja.

Za prve rezultate tretmana potrebno je izdvojiti najmanje 28 dana, a sazrijevanje nove mlade kože traje i do 2 godine nakon tretmana.

U našoj ustanovi Dermapen terapiju mikroiglicama preporučujemo za:

 • Ublažavanje i smanjenje bora

 • Ublažavanje raznih ožiljaka (akne, operacija, opekotine…)

 • Pomlađivanje lica

 • Zatezanje kože

 • Apsorpciju vitamina, lijekova i ostalih aktivnih nutrijenata

 

Preporuke

Preporuka je izbjegavati sunce i solarij 10 dana nakon što se napravi Dermapen tretman mikroiglicama. Nakon toga obavezno svakodnevno nanosite kremu sa zaštitnim faktorom SPF 30.

48 – 72 sata nakon tretmana možete početi koristiti svoje uobičajene proizvode za njegu kože, a tonike na bazi alkohola izbjegavajte 10 – 14 dana nakon tretmana.

04 prp.jpg

PRP-Tretman vlastitom krvnom plazmom

PRP terapija pomlađivanja matičnim ćelijama je revolucionarna metoda pri kojoj ljekar upotrebljava minimalnu količinu vaše krvi za pomlađivanje kože. Ovim postupkom na prirodan način potičemo regeneraciju i oporavak tkiva na licu, smanjujemo bore i poboljšavamo tonus kože na licu. U PRP-u se uz trombocite nalaze faktori rasta i vaše matične ćelije, koje nadalje stimulišu proces obnavljanja. Budući da se kod ovog tretmana koristi vaša krv, ne unose se sintetičke supstance pa ne postoji mogućnost nuspojava. Tretman je u potpunosti netoksičan, hipoalergen i ne zahtijeva vrijeme oporavka.

 

Prije samog tretmana ljekar će standardnom procedurom izvaditi 8 ml vaše krvi. Bol koji osjetite jednak je onom koji osećate pri klasičnom vađenju krvi.

 

Vaše ćelije se potom ubrizgavaju u kožu gde je ona opuštena i/ili u bore. Za ubrizgavanje se koriste male igle koje su slične onima koje koristimo za aplikacijudermalnih filera, Botoxa ili mezoterapije. Prvi rezultati se vide već po prvom tretmanu, ali na temelju iskustva u primjeni ove metode, preporučuju se 3 tretmana u razmaku od 6 nedelja. Postupak se ukoliko želite može ponoviti za 12 mjeseci.

 

Neposredno posle tretmana moguća je pojava crvenila, otoka i minimalnog bola na području koje je tretirano. Simptomi po pravilu nestaju kroz par sati, a u potpunosti za nekoliko dana. Većina pacijenata se odmah nakon tretmana vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

 

Nakon tri do šest nedjelja počinje razvoj novog kolagena i krvnih sudova, a u idućih tri do šest mjeseci dolazi do nestanka linija i bora.

 

PRP terapija pomlađivanja matičnim ćelijama je jednostavan i siguran tretman. Obzirom da se PRP izvlači iz vaše krvi, ne postoji mogućnost prenosa bolesti, alergija ili imunoloških reakcija.