IMPLANTOLOGIJA

Ugradnja implantata

Nakon gubitka zuba, vilična kost oko tog zuba, usljed nedostatka funkcije, polako nestaje i taj proces se nastavlja do kraja života. Ugradnjom implantata u kost, taj se proces može zaustaviti, a vilicama vratiti normalna funkcija i izgled. Bez obzira koji su razlozi gubitka zuba, najbolje rješenje za nadoknadu izgubljenog zuba je dentalni implantat.

 

Šta je dentalni implantat?

To je vještački korijen zuba koji je izgrađen od titanijuma. On se ugrađuje direktno u kost donje, odnosno gornje vilice u lokalnoj anesteziji. Sama hirurška intervencija je bezbolna i kratkotrajna, nakon koje se postavljaju konci koji se uklanjaju za 7-10 dana. Nakon ugradnje implantata, neophodno je sačekati 2-4 mjeseca da prođe period oseointegracije (srastanje implantata za kost), nakon čega slijedi protetski dio.

 

Ko je kandidat za implantat?

Svi pacijenti, počevši od onih kojima nedostaje jedan zub, pa do pacijenata koji nemaju niti jedan zub u usnoj duplji. Na taj način pacijenti dobijaju određenu sigurnost i komfor, koji im nedostaju izradom mobilnih protetskih nadoknada.

Postoje određeni pacijenti kod kojih ne postoji dovoljna količina raspoložive kosti za ugradnju implantata, te je kod njih neophodno uraditi augmentaciju alveolarnog grebena (nadoknada vještačkom kosti ili sopstvenom kosti). Sam proces augmentacije se može izvoditi i u toku ugradnje implantata, ako se radi o nadoknadi manjih koštanih defekata, ili neposredno prije ugradnje implantata, ako je neophodno nadoknaditi veće koštane defekte.

 

Prednosti implantata

Ugradnjom implantata se čuvaju okolni zdravi zubi čime se izbjegava njihovo brušenje i oni kao takvi ostaju netaknuti, što predstavlja najveću uslugu koju možete učiniti za zdravlje vaših zuba. Jedino implantati mogu obezbijediti funkciju govora i žvakanja kakvu ste imali prije gubitka zuba. Studije pokazuju da uspešnost implantata nakon 10 godina funkcije iznosi 95%, dok se 30% zuba nosača mostova, u periodu od 7 do 10 godina izgubi.

All-on-four koncept (četiri implantata)

fiksni zubi u jednom danu

Predstavlja savremeni metod ugradnje četiri implantata u bezubu gornju ili donju vilicu, kod onih pacijenata kod kojih određene anatomske strukture ne dozvoljavaju ugradnju većeg broja implantata, a samim tim se znatno skraćuje period do dobijanja fiksne protetske nadoknade, pričvršćene za implantate pomoću posebnih šrafova.

Kod ove metode pacijenti neposredno nakon ugradnje implantata u roku od 24h dobijaju privremenu fiksnu protetsku nadoknadu, koja se nosi 3-4 mjeseca, nakon čega pacijenti dobijaju konačan protetski rad, koji može biti izrađen od različitih materijala (akrilata, kompozita, metalokeramike, cirkonijuma).

All-on-six koncept (šest implantata )

 

Predstavlja savremeni metod ugradnje šest implantata u bezubu gornju ili donju vilicu, kod onih pacijenata kod kojih ne postoje ograničavajući faktori u smislu nedovoljne količine koštane strukture ili nekih drugih limitirajućih faktora.

Takođe, i kod ove metode pacijenti neposredno nakon ugradnje implantata u roku od 24h dobijaju privremenu fiksnu protetsku nadoknadu, koja se nosi 3-4 mjeseca, nakon čega pacijenti dobijaju konačan protetski rad, koji može biti izrađen od različitih materijala (akrilata, kompozita, metalokeramike, cirkonijuma).

Skeletirane proteze stabilizovane prečkama

 

Predstavlja metodu gdje se kod bezubih pacijenata u gornjoj ili donjoj vilici ugrađuje dva, tri ili četri implantata, u koje se pomoću šrafova fiksira specijalizovana prečka, koja će stabilizirati buduću protetsku nadoknadu. Radi se o mobilnoj vrsti protetske nadoknade izrađenoj od akrilata I kompozita, koju je neophodno skidati, kako bi se na pravilan način obavljala oralna higijena. U odnosu na prethodna dva koncepta, predstavlja finansijski povoljniju opciju.

Nadoknada koštanog dijela alveolarnog grebena

Kod pojedinih pacijenata postoji problem nedostatka adekvatne dimenzije (širine ili visine) koštanog dijela alveolarnog grebena, te je kod njih neophodno izvršiti nadoknadu izgubljenog dijela koštanog tkiva. Nekad takve hirurške procedure prethode implantološkoj terapiji, a nekad je moguće u istom hirurškom zahvatu nadoknaditi izgubljenu koštanu dimenziju i ugraditi dentalni implantat. U našoj klinici koristimo zamjenike za kost vrhunske njemačke firme BOTISS.

Sinus lift procedure

Predstavljaju metode kod kojih se podiže koštani pod sinus maksilarisa, nakon čega se u isti postavljaju dentalni implantati. Kod nas se rade različite tehnike podizanja dna maksilarnog sinusa, u zavisnosti od kliničkog nalaza i sve se izvode u lokalnoj anesteziji.

PRF (platelet rich fibrin)

Prateći savremene trendove u implantologiji, a u cilju što bržeg i boljeg meko-tkivnog zarastanja, koristimo Vašu sopstvenu krv, koju centrifugiramo i iz koje koristimo određene faktore rasta, kako bi dobili najbolji mogući rezulatat u implantološkim operacijama.

Implantati u estetskoj zoni

Postava implantata u estetskoj zoni predstavlja jedan od najvećih izazova u estetskoj stomatologiji.

U slučajevima kada pacijent mora izvaditi zub iz bilo kog razloga u zoni linije osmijeha, najbolje rješenje je ugradnja implantata.

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba je prednost i za doktora i za pacijenta, jer se smanjuje broj hirurških intervencija i smanjuje vrijeme potrebno za izradu definitivnog rada. Po ugradnji implantata, ukoliko je moguće, odmah se radi privremena krunica na implantatu, kojom imamo mogućnost da oblikujemo meka tkiva oko zuba i prilagodimo okolnim zubima. Ukoliko nemamo mogućnost ugradnje implantata odmah poslije vađenja zuba i izrade privremene krunice, naš tim stomatologa će napraviti drugo rješenje, tako da u svakom slučaju pacijent ima neku vrstu privremenog rada do izrade definitivnog.