ORTOPEDIJA VILICE

1/1

Ortodontski fiksni aparati (metalni, estetski, samoligirajući, segmentni)

Ortodontski mobilni aparati

Ortodontski aparat funkcionalni M- blok

Ortodontski aparat za razdvajanje nepčanog šava

Fiksna retencija

Retenciona folija

Ortopedija vilica se smatra najmlađom stomatološkom disciplinom koja se bavi dijagnostikom i liječenjem nepravilnosti zuba, lica i vilica, kako kod djece, tako i odraslih pacijenata.

U okviru ove discipline značajno mjesto zauzima i ortodontska prevencija koja ima za cilj da obezbjedi optimalne uslove normalnog razvoja, kao i otklanjanje onih faktora koji taj tok remete (prevencija navike sisanja prsta, varalica, usne, jezika, dekice; prevencija disanja kroz usta; prevencija prijevremenog gubitka zuba).

Ortodontska terapija podrazumijeva upotrebu različitih pokretnih (mobilnih) i fiksnih aparata, koji dejstvom usmjerene, blage sile dovode zube i vilice u pravilan i stabilan odnos.

U većini slučajeva pacijenti nose i gornji donji fiksni ortodontski aparat. On se u prosjeku nosi dvije do dvije i po godine. Ipak, važno je napomenuti potrebu za redovnim kontrolama. Ukoliko pacijenti ne dolaze svaki mjesec na naručene kontrole, možemo očekivati da terapija traje i duže od prosječnog, navedenog vremena.

Da bi se zubi i zubni nizovi zadržali na novom, ortodontskim liječenjem, stvorenom položaju upotrebljavaju se različiti oblici retencije. Retencije se nose sve dok se ne postigne stabilnost zubnih nizova i vilica. Sve ovo ima za cilj poboljšanje zdravlja i dobijanje zadovoljavajućeg estetskog izgleda.